A629 Salterhebble to Shaw Hill

Our objectives

Our project will speed up journeys, while accommodating future travel growth along the corridor, and combat the economic and environmental costs of congestion, along this key route between Halifax and Huddersfield. The investment will support economic growth and new jobs by realising the following benefits:

  • Reduced congestion and improved journey times along the A629 corridor
  • Improved walking, cycling and public transport access
  • Improved air quality
  • Safer journeys, particularly for cyclists and pedestrians

Project complete!

We're celebrating the completion of highway improvements between Salterhebble Hill and Shaw Hill – the first project being delivered as part of the £120m A629 improvement programme, funded by the West Yorkshire-plus Transport Fund.

Final milestones have been reached with the seeding of the innovative ‘living wall’ alongside Salterhebble Hill, the reopening of Dryclough Lane and resurfacing of 3km of highway that runs from Salterhebble to the new Shaw Hill junction.

Now smart ‘mova’ technology will be installed on all of the traffic signals, which will monitor traffic flow throughout the area and adapt the signals to help keep vehicles moving.

As part of the project, 5000 tonnes of soil have been removed to widen the highway to four lanes. Two junctions have been remodelled and 6000 soil bags and seven million seeds have been used to help create a living wall. Pedestrian and cycle lanes have also been included, making for safer journeys.

As is usual for a project of this complexity, it has not been without its challenges. Workers had to contend with the discovery of three uncharted stone arch culverts from the time of the industrial revolution, as well as battling against ‘the Beast from the East’ in one of the harshest winters for some time.

Now completed, this first project paves the way for further improvements in the next major part of the scheme – the Calder and Hebble junction. This project will include the demolition of the building on the western side of Salterhebble Hill adjacent to Bankhouse Lane, to create a continuous dual carriageway in both directions through to Elland Wood Bottom and remove the temporary lane merges. Combined, the upgrades will bring significant reductions to journey times and massive opportunities for business growth in Calderdale.